Fotografering - Barn

Tidpunkten

Försök lägga fotograferingen till den tid på dagen, då barnet är i bäst form. Trötta barn är alltid svåra att fotografera - och trötta blir de om de har för hårt program, barn under tre år är som regel i bäst form på morgonen. Barn som varit på dagis eller hos dagmamma hela dagen, är lika slitna som vuxna efter en lång arbetsdag. Tag hellre bilderna tidigt på dagen eller på en fridag.

Undvik att göra saker som kan stressa barnet just denna dag. Om ni skall gå till frisören med barnet, gör gärna detta 10-14 dagar innan, så att håret kan växa ut något. Det ser naturligare ut på bild då. Prova i god tid de kläder, som barnet skall ha på sig och köp om möjligt inte nya kläder. Använda och väl ingångna kläder, som ej är för stora, blir alltid bäst på bild.

En naturlig händelse

Berätta gärna lite om fotograferingen för barnet innan Ni kommer, men gör inte för stort nummer av händelsen. Det allra bästa är att dagen blir så lik alla andra dagar som möjligt och att besöket hos fotografen kommer som något naturligt. Vi är vana vid att arbeta med barn och något av det viktigaste vid barnfotografering är, att barnet hinner bli kompis med oss och kunna känna sig hemma med omgivningen. Det är de goda ansiktsuttrycken som avgör om bilden är värd att hänga upp på hedersplatsen i hemmet.

Kläder och annat

Använd gärna kläder med färg, gärna pastellfärger, men inte allt för starka färger eller mönster i kläderna. Det är ansiktet som skall framträda, och valet av bakgrund, samt belysning, beror på vad barnet har på sig. Några tycker om att barnet är uppklätt, medan andra föredrar vardagskläder. Kanske kunde barnet vara med och bestämma om kläder själv ? Tvinga inte barn och ungdomar att använda kläder de inte tycker om.

Tänk på att kläderna skall vara typiska för den vi fotograferar. Starka kontraster på kläder ger ofta stela bilder, det ser "uppklätt" ut. (t.ex. svart eller mörkblått mot vitt.) Tänk på att mörka kläder ger mörka bilder och ljusa kläder ger ljusa lätta bilder. Rosetter och stora vita kragar kan i vissa fall lätt dominera i en annars bra bild. Vill du ta svartvita bilder på små barn, så tag gärna med ett par små ljusa kortbyxor (trosor) samt en liten vit tröja eller linne. Är det en flicka kanske det passar med en liten klänning. Små barn kan vi också fotografera utan kläder, på några av bilderna, om ni önskar.

De allra flesta barn har en eller flera älsklingsleksaker. Det kan vara en kudde eller en "snuttefilt", en docka eller ett djur. Tag med andra ord med dig det som barnet gillar mest. Det ger barnet trygghet och goda bilder.

Om du är osäker beträffande klädvalet så tag med dig flera plagg och vi väljer gemensamt. Om barnet är tåligt, så kan vi skifta kläder mellan tagningarna. Men det beror hela tiden på om barnet verkligen är på humör för det just då, annars kan ett klädskifte göra barnet otåligt och då fungerar inte fotograferingen efter det.

Lite om fotograferingen

Det är bara att ringa oss om det är något Du vill fråga om fotograferingen. Bilderna tar Björn och Helena är oftast med och leker fram skratten. En försöker fånga barnets uppmärksamhet, och en sköter kameran. Har du frågor så ringer du och pratar med någon av oss. Det är mycket viktigt att det är en lugn och fin stämning när vi ska fota.

Syskon, kompisar eller för många andra med än just föräldrarna, gör att barnet inte kan koncentrera sig på oss och tappar lätt humöret. Vi vet hur vi ska locka fram skratten. Kom inte för tidigt till oss för då kan det hända att vi inte är klara med den förra fotograferingen och då är risken stor att ert barn hinner tröttna. Vi har gott om tid för att leka och ta på kläder osv.

Avbeställning

Om barnet inte är i form, förkylt eller snuvigt - kan du boka av den inbokade tiden. Om du av någon anledning har svårt att komma på avtalad tid - ring då i god tid och boka av. Vi kan säkert finna en ny tid åt Dig. Om barnet skulle bli rädd eller vara lite reserverad vid den inbokade tiden - då låter vi det bara bli ett besök och bokar en ny tid en vecka senare. Alltid helt utan kostnad för dig.

 

© Copyright Stens Foto AB Fotograf Björn Gustavsson - Fotografirätten förbehålles fotografen. All text och alla bilder på denna hemsida, är fotografens egendom och får därmed ej kopieras, spridas, användas eller ändras på. De får ej heller på annat sätt utnyttjas utan fotografens tillåtelse.